Voksne

Udstilling: Oplev Sæby gennem tiden

Regentparret på Sæby torv 1976
Regentparret på Sæby torv 1976, hvor Prins Henrik hilser på Maskotten Bamse - Nordjyllands Kystmuseums samling, fotograf ukendt
Oplev Sæbys historie gennem billeder på Sæby Bibliotek og i Manegen - Sæby Kulturhus.
Tid
08:00 - 18:00
Sted
Sæby Bibliotek Manegen - Sæby kulturhus
I samarbejde med
  • Frederikshavn Stadsarkiv
  • Nordjyllands Kystmuseum

Det er 500 år siden, at Sæby fik sine købstadsprivilegier af Kong Frederik d. 1. i 1524. Dengang var byen kendt som Mariested takket være byens kloster, som var dedikeret til jomfru Maria, hvilket stadig kan spores i Sæbys byvåben.

Sæby har sidenhen været meget igennem og har i de mørkeste stunder været en by i forfald med lovløshed og så lidt som 483 indbyggere. Det har dog også været en by i rivende vækst med et levende havne-, by- og kulturliv.

Sammen med Frederikshavn Stadsarkiv og Nordjyllands Kystmuseum tager vi et kig på Sæby for at se, hvordan byen har set ud, og hvordan den har udviklet sig.

 

Sæby gennem 500 år

I Manegen - Sæby Kultus kan du på en 10 meter lang tidslinje følge Sæbys historie gennem 500 år, fra da byen fik sine købstadsprivilegier i 1524 til 2024. Du får et indblik i højdepunkter i Sæbys begivenhedsrige historie, fx den svensk besættelse i 1600-tallet, degnen Martin Dietz' hurtigt eskalerende oprør i 1818, jernbanens længe ventede ankomst til byen og den illegale flugtrute fra Sæby under 2. verdenskrig.

Du kan opleve udstillingen resten af jubilæumsåret. 

 

Udstilling på Sæby bibliotek

På Sæby Bibliotek kan du opleve Sæby gennem 1900-tallet. Det var generelt en periode præget af vækst med alt lige fra havneudvidelser, strandede hvaler, befrielse eller besøg af filmstjerner og royale.

Du kan opleve udstillingen på Sæby Bibliotek i den betjente åbningstid til og med august 2024.

Hvis du vil ind og se udstillingen udenfor den betjente åbningstid, så skal du have adgang til det selvbetjente bibliotek.

 

Udstillingerne er lavet i anledning af Sæbys 500 års købstadsjubilæum.