Regnbuebiblioteket - anbefalinger

Iben Rosa anbefaler: På biblioteket har vi mange gode bøger, hvor kønsforståelse- og identitet er en del af fortællingen på den ene eller anden måde. Det er smukke, vilde og gode bøger, og ikke mindst er det fine læseoplevelser med fokus på sproget og indholdet. Kort sagt; det er bøger, som du bestemt ikke må snyde dig selv for.

Dekorativt

Adam i Paradis af Rakel Haslund-Gjerrild

Adam i Paradis er en lyrisk imponerende og tankevækkende roman, som fletter biografi sammen med fiktion. Romanen centrerer sig om kunstneren Kristian Zahrtmanns (1843-1917) liv under tilblivelsen af hans, måske mest omstridte, maleri ”Adam i Paradis”. Maleriet blev til i kølvandet af den store nordiske sædelighedsfejde, der gennem 1880’erne til starten af 1900-tallet debatterede kvinder og mænds kønsmoral, - drift og – normer, og deres udtryk gennem kunsten.

Bogen er for dig der nyder at læse romaner, der tager udgangspunkt i historiske begivenheder, og dig som nyder at læse poetiske og sanselige skildringer.

Dekorativt

Mormor & Mormor af Rebecca Bach-Lauritsen

Mormor & Mormor er en hjertevarm og farverig fortælling om den helt særlige relation, der kan være mellem børn og bedsteforældre. Det er en bog fyldt med humor, som kan give børn såvel som voksne en indtagende læseoplevelse. Bogen fortæller samtidig en historie om, hvor forskellige familier kan se ud; det du synes er helt normalt, kan din bedste ven måske synes er mærkeligt.

Mormor & Mormor er for børn i børnehave og indskoling samt deres forældre. Bogen kan læses både af børn alene eller sammen med en voksen som dialogisk læsning. Bogen kan skabe spørgsmål undervejs, men formår også at besvare dem på en tryghedsskabende og nærværende måde.

Dekorativt

'Eventyrhuset' af TJ Klune

I Eventyrhuset kommer du med på en rejse sammen med børnehjemsinspektøren Linus Baker, som nok bedst kan betegnes som en grå kontormus. Da han bliver sendt ud til en ø med seks meget usædvanlige børn, venter der ham et eventyr der får ham til at stille spørgsmål ved alt hvad han troede han vidste.

Denne fantasyroman berører emner såsom loyalitet, venskab, diskrimination, kærlighed, angsten for det anderledes og at finde dét sted man hører til. Bogen er en del af Regnbuebiblioteket, da hovedpersonen, Linus, er homoseksuel. Det specielle ved netop denne bog er, at hans seksuelle orientering ikke er en del af de konflikter vi møder i bogen, men at Linus blot er den han er, og det bliver der ikke sat spørgsmålstegn ved.

Eventyrhuset er en hyggelig og hjertevarm roman som kan læses af alle fra 12 år og op. Bogen især for dig der gerne vil se repræsentation af LGBTQ+ personer i litteraturen, men hvor det ikke er den bærende konflikt.

Kåret til Årets Fantasyroman 2021. Vinder af Alex Award 2021.

Dekorativt

'For enden af din pegefinger' af Kristina Aamund

”Jeg har lyst til at se hende igen. Skal jeg skrive til hende? Jeg er i tvivl. Min mor har altid sagt, at alle muslimer har en engel på hver skulder. Den ene er hvid og skriver alle dine gode gerninger ned. Den anden er sort og noterer alt dit shit i sin lille sorte bog. Lige nu larmer de i mine ører.”

Sheherazade er 17 år og muslim. Hendes verden bliver vendt op og ned da hun møder den jævnaldrende Thea, og de to piger forelsker sig i hinanden. Men hvordan hænger det sammen med hendes forældres ønske om at hun skal blive læge og gift med en god muslimsk mand?

Denne bog er for dig der kender til at blive klemt mellem folks forventninger og dine egne følelser. Bogen handler om modet ved at stå ved sig selv, og at finde sig selv trods andres forventninger.

Bogen anbefales til aldersgruppen 13 år og op.

Dekorativt

'En fin sten' af Ane Sofie Allermann

Orla finder en fin sten på stranden. Stenen ligner først en pingvin, men det viser sig, at stenen også kan ligne en sæl eller en haj fra andre vinkler. Sådan er det også med Orla. Orlas far kalder Orla for Olga. Pingvin, sæl og haj er navne for den samme sten, lige som Orla og Olga er navne for det samme barn.

Denne bog tager et tabubelagt emne op og formår at forklare det i børnehøjde. Bogen er til dig der gerne vil italesætte spørgsmålet om identitet og køn med dit barn. Den ultrakorte tekst og bogens smukke æstetiske udtryk giver mulighed for at give dit barn en rolig og tankefuld læseoplevelse hvor der undervejs er plads til samtale og spørgsmål. Bogen anbefales som et redskab til dialogisk læsning, hvor barnet og den voksne læser bogen sammen og taler om bogen undervejs.

Bogen anbefales til børn fra 4 år og op.

Dekorativt

Bøssernes Danmarkshistorie 1900-2020 af Lars Henriksen & Chantal Al-Arab

Bøssernes Danmarkshistorie giver læseren et indblik i bøssernes levede liv gennem de sidste 120 år. Lige fra de første sædelighedssager i starten af 1900-tallet, gennem 1960’ernes AIDS udbrud, og frem til i dag hvor b.la. ordet ”bøsseven” har fået sit indtog og appen Grindr har ændret sex-kulturen blandt homoseksuelle. Bogen er skrevet af Lars Henriksen, som er forperson for Copenhagen Pride, og Chantal Al Arab, optræder som drag og til dagligt lever som Anders Larsen, der er cand.mag. i historie og engelsk.

Bogen kan læses som en oplysningsbog fra ende til anden, men har også andre anvendelsesmuligheder. Den fungerer også som et opslagsværk, da den indeholder en lang række overskueligt opremsede kilder og referencer. Bogen kan også benyttes som en introduktion til det homoseksuelle miljø, da den eksempelvis indeholder en liste over 101 nutidige og forhenværende barer og mødesteder for homoseksuelle.