Foto af skov med bøgetræer
Skoven

Bogtip: en tur i skoven med litteraturen

Af anr
23.04.20
Skoven er et lyst og venligt sted. I al fald til at starte med.

Der er Hundredemeterskoven, hvor Peter Plys, Grisling, Tigerdyret og de andre udlever deres små, hjertevarme eventyr. De sidder fast i huller, de spiser honning, og selv når der lurer et mærkeligt væsen i skovbrynet ender det hele godt. Træder man igennem et gammelt klædeskab, dukker man op et snedækket sted, der hedder Narnia. En kvinde tilbyder dig eksotisk slik, og der lurer dystre farer, men der er stadig en venlig løve, som forsikrer dig om, at det altsammen vist nok skal gå. Litteraturen har utallige stier ind i skoven, og de er alle vidt forskellige. Nogle er lyse, andre mørke, men de fører allesammen dybere og dybere ind - uden at du selv behøver bevæge dig uden for.

Skoven som fortælling

I Edward Rutherfurds Nyskoven er skoven fortællingen. Bogen foregår i det sydlige England og følger en række familier fra 1099 frem til nutiden - og mens det naturligvis er menneskenes historie, der fortælles, er skoven et papir, den er skrevet på (både bogstaveligt og i overført betydning). Rutherfurd er en forfatter, der forstå at formidle både viden og historie - og så er der både kærlighed, intriger, smuglere og hekse.

 

Ind i mørket

Andre stier i den litterære skov fører til død og undergang. Et eksempel er faktisk den første moderne danske krimiroman overhovedet: Hvad skovsøen gemte af Palle Rosenkrantz. Hvis du er til krimier, er det muligt, at du ikke har læst den, men stadig er bevidst om, at prisen for årets bedste udgivelse bærer forfatterens navn - så der er ingen tvivl om hans betydning inden for genren. I bogen dukker ikke blot ét, men to lig op i skovsøen, og det bringer detektiven Holst på jagt efter morderen - en jagt, der fører ham til Sverige. En skovtur kan bringe én vidt omkring.

 

Der sker grumme ting i skoven. Et andet eksempel er Harlan Cobens I skoven. Her forsvinder fire unge på lejrtur, og to af dem findes dræbt i en nærliggende skov. Men det er først tyve år senere, at anklageren Paul Copeland nærmer sig en opklaring på mysteriet. Hans søster var en af de forsvundne, og da han får nye oplysninger, begynder han at grave i sagen. Men når man graver, dukker der nogle gange uforudsete ting op i dagens lys, og det sker også for Copeland.

 

Hvis du fortsætter dybere ind i skoven, kan det kun blive grumt. Det kunne f.eks. være Jacob Holm Krogsøe og Martin Wangsgaard Jürgensens roman Randvad. Her befinder vi os i nærheden af Aabenraa, og det lyder måske ikke så skræmmende. Men i de jyske skove ligger landsbyen Randvad, og der, i de dunkle skove gemmer sig et mysterium, som rækker 130 år tilbage i tiden - og måske involverer djævelen.

 

Alene i skovens dybe, stille ro 

Endnu mere dystert bliver det i Ruth Wares I en mørk, mørk skov. Det starter ellers så godt - der skal være polterabend i skoven, og Nora bliver overtalt til at tage med; det er jo trods alt hendes bedste veninde fra barndommen, der skal giftes. Men den kommende ægtemand er bare den første overraskelse, og snart begynder stemningen blandt de forsamlede kvinder at blive grim. Uafvendeligt styrer historien mod en katastrofe - alene der i skoven, uden telefon og internet.

 

Ud i lyset

Men på et tidspunkt skal man jo ud af skoven igen, og der må man vende tilbage til lyset. Så lad os slutte vandringen med Skovturen og andre viderværdigheder af Gerald Durrell. Det er en samling af erindringsnoveller om Durrells familie - men ikke bare den tobenede, da han voksede op mellem alskens dyr. Det er varmt og rørende, som solen mod ens ansigt, og en god påmindelse om, at man skal huske naturen i sit liv.

Oprindeligt skrevet af Janus Andersen, eReolen.

Materialer