Det engelske kongehus

Af anr
14.09.22
Det britiske kongehus har altid været godt stof for både journalister, forfattere, filminstruktører og billedkunstnere.

Man kan mene meget om Windsor, det britiske kongehus, men siden 1917, hvor Sachsen-Coburg-Gotha-slægten – efter at være kommet på den britiske trone i 1901 – tog navnet, har huset og familien været godt stof for både de seriøse og mere kulørte journalister, skønlitterære forfattere, film- og tv-instruktører og billedkunstnere.

Nyligt afdøde Dronning Elizabeth 2., der gennem sine 70 år på tronen, fra 1952 til 2022, var regent for intet mindre end 32 selvstændige nationer, var gjort af drømmenes stof. For eksempel blev den direkte tv-transmission af hendes kroning i Westminster Abbey den 4. juni 1953 fulgt af mere end 20 millioner mennesker verden over - et svimlende tal, særligt antallet af tvapparater i begyndelsen af 1950'erne taget i betragtning. 

Se Dronning Elizabeths kroning 4. juni 1953 på YouTube.

Kongelig inspiration

De storladne og pompøse fejringer af royale barnedåb, bryllupper og jubilæer, men også de skandaløse fortællinger om Dronning Elizabeths glamourøse og festglade lillesøster Margaret, dronningens mentalt udviklingshæmmede og bortgemte kusiner, skilsmissen mellem Prins Charles og Lady Diana – for ikke at forglemme hendes tragiske død i Paris i 1997 - og senest Prins Harry og hustruen, den amerikanske skuespiller Meghan Markles flytning fra England til USA og beskyldningerne mod Prins Andrew om seksuelt misbrug - er solidt stof i aviser og tv og bringer næring og inspiration til forfattere og instruktører verden over.

Du husker måske kavaleribetjenten James Hewitt, Dianas elsker, der i årene efter hendes død ivrigt fortalte sin historie til aviser og fjernsyn og også selv skrev bestsellerbøger med saftige detaljer fra parrets hemmelige samliv. Det blev begyndelsen på endeløse rækker af portrætbøger om ikke kun den folkekære prinsesse af Wales, men også andre medlemmer af den kongelige familie. 

Måske du også erindrer Andy Warhols pop art-portrætter af Dronning Elizabeth II.

Eller hvordan Daniel Craig i rollen som James Bond, i en gennemført film-gimmick, ledsagede Dronning Elizabeth til åbningsceremonien for De Olympiske Lege i London 2012.

 


Også film- og tv-studier har begærligt kastet sig over det royale stof: Peter Morgans Netflix-serie ”The Crown” strækker sig foreløbigt over fire sæsoner (2016-2020) – optagelserne til en femte og sidste sæson var i gang, da Elisabeth døde den 8. september 2022 – og fortæller historien om Dronning Elizabeth i perioden fra 1947 til 2020. Serien er udgivet på dvd.
 

Bestil ”The Crown” på DVD.

Samme instruktør står i øvrigt bag storfilmen ”The Queen” med Helen Mirrens uforlignelige og Oscarbelønnede portræt af Queen Elizabeth.

Bestil "The Queen" på DVD.

Historisk godt stof

Men også tidligere konger og dronninger er godt stof. I Hollywood skabte Tom Hooper og David Seidler i 2010 storfilm ”Kongens store tale”, med Colin Firth i rollen som kong George VI (1895-1952), der op til sin kroningstale i 1936 fik uvurderlig hjælp af sin talepædagog for at overvinde sin stammen.

Se ”Kongens store tale” på Filmstriben
eller bestil den på Blu-ray.

De kongelige på skrift

Også skønlitterære forfattere har fundet inspiration i det engelske kongehus og skrevet fængslende romaner om blandt andet 18-årige Victoria, der i 1837 blev dronning, trods stærke modvirkende kræfter og forsøg på gifte hende – og tronen – bort.  

Bestil Daisy Goodwins: ”Victoria” (2017)


Nedenfor har vi samlet endnu flere bøger, e-bøger, film og tv-serier, der alle har udgangspunkt i eller behandler det britiske kongehus.

Materialer