Hanne Højgaard Viemose
Hanne Højgaard Viemose

Hanne Højgaard Viemose nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

Af anr
20.02.20
Hanne Højgaard Viemose - født og opvokset i Frederikshavn nærmere bestemt i Haldbjerg - er netop aktuel med sin nye bog ”HHV, Frshwn: dødsknaldet i Amazonas”.

Romanen er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 - motivering lyder således:

"Hanne Højgaard Viemose: HHV, FRSHWN. Dødsknaldet i Amazonas. Roman, Gyldendal, 2019. Nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2020.
Motivering:

HHV, FRSHWN med den kulørte undertitel Dødsknaldet i Amazonas er højdepunktet i Højgaard Viemoses romanserie om Hannah/Hanne/Anne/Anita, der også tæller Hannah (2011) og Mado (2015).

HHV, FRSHWN er en rå roman med en befriende sproglig vildskab og fandenivoldskhed ligesom de tidligere bøger, som i øvrigt kan læses uafhængigt af hinanden. Romanen springer mellem forskellige spor, ligesom hovedpersonen med sine mange navne springer fra identitet til identitet.

De enkelte spor i romanen kredser om hovedpersonens grænseløshed i et liv på kanten: Parallelt med hverdagen som mor til to drenge i København og med besøg på psykiatrisk skadestue, mens børnene er i daginstitution, ser hovedpersonen tilbage på den unge antropologistuderende Anitas voldsomme rejse gennem Amazonas. Historien fortælles i brudstykker og antyder et overgreb, men kobles også til selvoverskridelse og begær. I prologen fremgår, at det egentlig var den historie, som romanen skulle handle om, men den bliver ”fedtet ind i et væld af andre historier og omstændigheder, herunder mit liv som forfatteren”.

En af disse historier er et tilbageblik på barske teenageår i Frederikshavn med druk og en form for prostitution, uden at dette fungerer som en nøgle til hovedpersonens grænseløshed. Romanens høje og hidsige tempo sprænger rammerne for forklaring og viser snarere nogle mønstre for hovedpersonen, hvis grænser overskrides konstant. Ikke blot af en stalker og hendes psykotiske eksmand, som hun på et tidspunkt må flygte fra, men også af hendes psykolog og en gift forfatter, som hun har affærer med. Det originale i romanens fragmenterede form er, at de forskellige spor fungerer som en polyfoni frem for at forklare. For eksempel hører vi en række dialoger med de to sønner, der som i et græsk drama fungerer som en slags kor, der kommenterer handlingen. Romanen fanger på eminent vis børns på en gang sjove, dramatiske og filosofiske tone.

De enkelte spor drejer romanens undersøgelse af hovedpersonens kaotiske liv kalejdoskopisk om hinanden og gør hendes desperate søgen mere kompleks og uden strejf af forsoning. Hun har svært ved at sætte grænser, samtidig med at hun heller ikke har lyst til at holde sig inden for de grænser eller forventninger, der er til en kvinde. Med sit "pivåbne selv" har hun svært ved at finde sig til rette i livet og har en længsel efter at komme ud af sig selv og blive helt omsluttet af en anden. Dermed vender hun ikke sin sårbarhed og frustration indad, men udad, gennem ture i den vilde islandske natur, og gennem seksualiteten, som knyttes til det grænseoverskridende på godt og ondt. I den fremstilling finder der en frigørelse af kvinden og kvindens begær sted: Netop i vildskaben og den aggressive seksualitet tegnes et banebrydende portræt af kvinden og den kvindelige forfatter – der samtidig kan være en kærlig mor. I det perspektiv skriver Højgaard Viemose mere radikalt om det kvindelige begær, end vi har set tidligere i dansk litteratur.

Titlen peger på forfatterens navn og barndomsby, men striben af navne og den konstante flertydighed punkterer læserens eventuelle forestillinger om et ’en til en-forhold’ mellem forfatter og fortæller. Med høj puls og et stærkt drive efterlader romanen sin læser rystet, høj, grinende og spørgende på samme tid. HHV, FRSHWN er et nyt pust i dansk litteratur og rummer både i form og indhold en ny og skelsættende måde at fremstille kvinden på." (kilde: https://www.norden.org/da/nominee/hanne-hojgaard-viemose)

Se alle de nominerede ril Nordisk Råds Litteraturpris 2020


Montanas Litteraturpris 2019 går til forfatteren Hanne Højgaard Viemose for romanen ”HHV, Frshwn: dødsknaldet i Amazonas”. Littraturprisen går til en forfatter af aktuel dansk litteratur, der har fornyet sin genre eller som har fremstillet virkeligheden på en ny og overraskende måde. Læs motivationen for at tildele prisen til Hanne i Information.

Hanne Højgaard Viemose skriver råt, usentimentalt, nærværende, sjovt og rørende. Med virkeligheden som motor skriver hun om et rastløst ’jeg’, der forsøger at finde sig selv – eller måske at finde ud af sig selv. Det gælder både i debuten ”Hannah” fra 2011, i den selvstændige opfølger ”Mado” og i ”Helhedsplanen”, der begge er fra 2015, og i den tredje bog i sagaen om Hannah,”HHV, Frshwn: dødsknaldet i Amazonas” fra 2019.

Hanne Højgaard Viemose er født og opvokset i Frederikshavn, så hun har ikke kun backpackererfaringen til fælles med sin hovedperson i debutromanen ”Hannah”. Forfatteren boede fra 1977 i Frederikshavn med sin familie, indtil hun ligesom Hannah efter gymnasiet i 1996 rejste down under.
Hanne er bachelor i Antropologi og Etnografi fra Aarhus Universitet, 2004. Uddannet fra Forfatterskolen, 2011.

Hør Skønlitteratur på P1 med Nanna Mogensens interview med Hanne Højgaard Viemose.

Bogselskabet på P4 hvor Anne Glad interviewer HHV.

Forfatterweb  har læs forfatterprotræt af Hanne Højgaard Viemose.

 

Materialer