Månedens anbefaling

Af anr
11.04.16
Tove Sjerslev Christensen anmelder: "Frøken Narvik" af Thorstein Thomsen.

Thorstein Thomsen har her begået en opslugende, bred slægtsroman om kærlighed, passion og skæbne.  I fire dele, kronologisk fremadskridende fra 1921 til 1978 følger vi gennem flere generationer familien Kyllingstad fra Narvik og familien Nansen fra Niebüll syd for grænsen. 

Den røde tråd i historien handler om Anne Kyllingstad. Parallelt med hendes barndomshistorie følges en anden tråd: Christian Nansen, apotekersøn fra grænselandet, der senere i livet bliver den altopslugende, besværlige og problematiske kærlighed i Annes liv. Vi følger Anne fra fødslen i 1921. Født af en enlig, lidt naiv og forpjusket mor Sigrid, der blev gravid med Anne på næsten uforklarlig vis. (Ifølge eget udsagn kun ved et kys!) Bedsteforældrene bliver de faste søjler i Annes liv. Da morfar dør og mormor bliver syg, må Anne som stor pige sammen med sin mor passe det hus, der nu er omdannet til pensionat.  Anne er kvik, fører pensionatets regnskaber og er både sin mors og sine mostres strålende og intelligente stolthed.

Christian er romanens anden hovedaktør. Halvt dansk, født i Sydslesvig af retsindede apotekerforældre, men alligevel blindt fascineret af den store fører. Til familiens bestyrtelse melder han sig tidligt under fanerne.

På skift følger vi Anne og Christian. Krigen bryder ud – Norge besættes og tyske soldater indlogerer sig på pensionatet i Narvik.  Dilemmaerne flokkes. Burde Annes familie nægte tyskerne adgang? Annes onkel forsøger, men må bøde med sit liv. Men Anne forelsker sig hovedkulds i den tyske soldat Christian, gør mere end at kysse, og opdager først, hun er gravid, da Christian for længst er sendt til Østfronten.

Anne holder i årevis fast i sin soldat, faderen til hendes nyfødte søn. Mor Sigrid får dog overbevist Anne om hans død.  Ved krigens ophør bliver Anne hårdhændet trakteret som tyskertøs, får håret klippet af og vælger herefter at flytte til København med sønnen. Også for at slippe for flere ydmygelser og skam.

Anne gifter sig i København og får et nyt og godt liv med Holger og endnu en søn.

Og Christian – hvad bliver der af ham?

En nærmest subsistensløs mand dukker op i København og tager forbindelse til Anne. Han er moralsk depraveret.  Udvikler sig til forbryder og får også et mord på samvittigheden. Tjener styrtende med penge i Danmarks underverden, men går selv moralsk og menneskeligt til grunde. Hans liv krakelerer, men han gifter sig og får en datter, hvilket vi ikke hører meget mere om. Sidste del af historien er desværre lidt mindre overbevisende, og jeg kunne som læser også have ønsket mig at have hørt mere om næste generation. Annes to sønner og også om Christians datter.
Men en hverdagsnær kærligheds- og familiehistorie malet med de store følelsers penselstrøg. Fra krig til fred. Fra fødsel til død.

Materialer