Foto af Maren Uthaug
Maren Uthaug

Maren Uthaug vinder Læsernes Bogpris for 'En lykkelig slutning'

Af anr
16.04.20
Læserne er vilde med Maren Uthaugs slægtsroman om et dynasti af bedemænd, nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere.

Efter tre ugers afstemning, hvor landets læsere har kunnet vælge blandt 10 danske udgivelser fra 2019, er årets prismodtager blevet forfatter og tegner Maren Uthaug for bogen 'En lykkelig slutning', udgivet på Lindhardt og Ringhof. Med æren følger en check på 100.000 kroner.
Det er 17. gang at Danmarks Biblioteksforening og Berlingske uddeler Læsernes Bogpris, i samarbejde med de danske folkebiblioteker og Litteratursiden.dk.

Maren Uthaug er ikke kun dygtig til at tegne, hun kan også skrive, så læseren holdes fanget. Uthaug er optaget af selve det at være menneske, og igennem små og store hverdagssituationer undersøger hun, hvad det er, der definerer os. Maren Uthaugs humor er rå og tonen sarkastisk, både når hun tegner og skriver. Det skriver Litteratursiden om årets prisvinder.

Bedemænd, epidemier og begravelsesritualer

Maren Uthaug fortæller til Berlingske om ”En lykkelig slutning”: "Min inspiration kom af, at der var utroligt mange i min nærmeste omkreds, som døde, lige da jeg havde afleveret manus på min forrige roman, »Hvor der er fugle«. Min mor døde, min stedfar døde og min kærestes bedsteforældre – jeg tror, jeg var til otte begravelser på et år. Det var meget heftigt, og så begyndte jeg at interessere mig for begravelser og begyndte at undre mig over alle de der ritualer, og hvorfor man gjorde det samme hele tiden. Jeg havde det, som om jeg var med i et skuespil, hvor jeg havde glemt at øve mig på replikkerne."

Det er en vild oplevelse at læse 'En lykkelig slutning', og ét er sikkert - det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.
Dødens tabuer får en tur gennem vridemaskinen, og krydret med Maren Uthaugs morbide humor og sarkastiske tone er der lagt op til en forrygende slægtsroman om en lang generation af bedemænd og døden i dens mange afskygninger. Bogen er desuden en rejse gennem 200 års epidemier i Danmark og er derfor uhyggelig aktuel lige nu.

'Begravelsesritualer og vores omgang med døden henover to århundreder udfolder sig gennem syv generationer af bedemandsslægten Christiansen i Maren Uthaugs nye hæsblæsende slægtsroman. Det skorter ikke på morbide oplysninger og mærkelige begravelsesritualer, ligesom menneskets mørke skyggesider vises frem med læseren som eneste øjenvidne. Alt sammen fortalt i Maren Uthaugs vanlige stil med en god portion grotesk humor og et glimt i øjet.' (Uddrag fra Litteratursidens anmeldelse af 'En lykkelig slutning')

Rå humor får svære emner til at lette

Maren Uthaug både udfordrer og holder læseren fanget, når hun skriver og har tidligere udgivet de anmelderroste romaner 'Og sådan blev det' og 'Hvor der er fugle', som modtog DR Romanprisen i 2018.

Derudover står Maren Uthaug bag Politikens herlige stribe 'Ting jeg gjorde', hvor hun med sine enkle streger og ord sætter danskernes hverdag i relief på humoristisk vis. Følg forfatteren på Marens blog, hvor hun dagligt poster tekster, billeder og tegninger.

Deltag i debat på Facebook med Maren Uthaug

Torsdag den 16. april kl. 19.15 kan du deltage i debat og stille spørgsmål til Maren Uthaug på Facebook.

Tillykke med Læsernes Bogpris

Et stort og varmt tillykke til Maren Uthaug fra Danmarks Biblioteksforening, Berlingske, landets folkebiblioteker og læsere fra hele landet.

Læs mere om Maren Uthaug og hendes forfatterskab på Forfatterweb samt Litteratursiden.

Materialer