Pernille anmelder

Markante kvindelige forfattere - Iben Mondrup

Bibliotekar Pernille Lisborg anmelder "Tabita" af Iben Mondrup

Iben Mondrup er ikke den første forfatter, der har skrevet om børns opvækst og familierelationer. Hun er heller ikke den første forfatter, der har skrevet om børns opvækst i Grønland, men hun er absolut en af de bedste!
Historien om Tabita og den måde, hun blev fjernet fra sin grønlandske mor på, er en af de stærkeste fortællinger om at gøre et barn fortræd, jeg har læst!

Samtidig har Mondrup modigt beskæftiget sig med et af de sorte kapitler i Danmarks forhold til Grønland; Da den danske regering i 1951 valgte at tvangsfjerne 22 grønlandske børn fra deres familier og sende dem til Danmark. Det var et eksperiment, tanken var, at de 22 børn skulle bygge bro mellem Danmark og Grønland, og selv få et bedre liv. Både børnene og deres familier led voldsomt, og statsminister Mette Frederiksen har netop i skrivende stund givet en officiel undskyldning til børnene.

Tabita var ikke en del af det eksperiment, men blev i romanen adopteret af en dansk par, udstationeret i Grønland. Det skete også i virkelighedens 1960´ere for rigtigt mange grønlandske børn.

Jeg vil også anbefale programmet ”Bøger, der gør en forskel: Iben Mondrups Tabita” på DR1

Her fortæller en af de adopterede om læsningen af Tabita og om sin egen historie, fra dengang hun blev fjernet fra sin grønlandske familie og sendt til Danmark.

Glæd dig

Kendetegnende for de fleste af Iben Mondrups romaner er de skiftende fortællestemmer, at synsvinklen skifter igennem romanen.

Det gør det også i ”Tabita”; forfatterens nyeste roman fra 2020, som er den, Iben Mondrup især skal fortælle om 16. februar på Frederikshavn Bibliotek.

Om Iben Mondrup

Iben Mondrup er født i 1969 i København, men flyttede allerede som 3-årig til Grønland, hvor hun boede, indtil hun fyldte 18. Hun er den ældste i en søskendeflok på tre, og både familierelationer og Grønland spiller en stor rolle i Mondrups forfatterskab.

Det store litterære gennembrud for Iben Mondrup kom med romanen ”Godhavn” fra 2015. Romanen handler om tre danske børns opvækst i Grønland, hvor børnene er fortællerne. Den blev efterfulgt af ”Karensminde” fra 2016, hvor børnene er blevet voksne og flyttet til Danmark, og hvor også forældrene vælger at flytte fra Grønland og forsøge at skabe et liv i Danmark igen. Herefter fulgte romanen ”Vi er brødre”, som er historien om faren til de tre børn fra ”Godhavn”, om hans og brorens barndom i efterkrigstidens Frederikshavn, som sønner af en betjent, der deltog i modstandsbevægelsen og blev mærket af det.

Materialer