Montanas Litteraturpris 2021

Af anr
26.02.21
Tillykke til Pernille Ibsen med Montanas Litteraturpris for romanen "Et åbent øjeblik: da dine mødre gjorde noget nyt". Romanen fortæller historien om rødstrømpebevægelsens forandringskraft.

Montanas Litteraturpris gives til en aktuel dansk forfatter, og er siden 2006 blevet uddelt på Testrup Højskole i et samarbejde mellem dem og møbelfirmaet Montana og Dagbladet Information, men i år uddeles prisen i Den Sorte Diamant og livestreames til hele landet.

Sådan kan du se med

Arrangementet er et digitalt arrangement, som du kan streame hjemmefra. 

Klik her for at følge linket til Den Sorte Diamant, hvor streamningen foregår den 3. marts 2021, klokken 19.00 (åbner i nyt vindue)

De nominerede er:

Shadi Angelina Bazeghi 

debuterede i 2015 med den anmelderroste digtsamling VINGESLAG. Forfatteren og medredaktør på tidsskriftet KRITIKER dykker i Flowmatic ned i krigen mellem Iran og Irak i 1980'erne og udforsker på poetisk vis krigens skræk og ødelæggelsen af den menneskelige krop.

Solvej Balle 

trådte ind på den danske litteraturscene i 90'erne og er nu aktuel med syvbindsværket Om udregning af rumfang, der finurligt undersøger menneskets eksistensvilkår.

Niviaq Korneliussen 

debuterede i 2014 med romanen HOMO sapienne, som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015. Hendes seneste udgivelse Blomsterdalen bryder med tabu om identitet, selvmord og død.

Hans Otto Jørgensen 

har udover en talrig produktion af romaner, noveller og digte bl.a. været højskolelærer på Testrup Højskole og i en årrække været rektor på Forfatterskolen. Dead man walking vender tilbage til en familiehistorie, der samtidig handler om landbrugets skæbne og de store identitetsspørgsmål.

Halfdan Pisket 

er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har skrevet og illustreret en række tegneserier. For Dansker-trilogien vandt Pisket bl.a. Politikens Litteraturpris. Døden er Piskets fængende bud på en utopi om verden efter pandemien.

Pernille Ipsen 

er uddannet historiker fra Københavns Universitet underviser til dagligt i USA. Et åbent øjeblik skildrer Ipsens egen familiehistorie – om rødstrømpernes kvindekamp i 1970'erne, som samlede syv kvinder fra hver sit hjørne af det danske samfund.

Ulrik Langen, Frederik Stjernfelt og Henrik Hortsbøll 

er henholdsvis historiker, idéhistoriker og forskningsbibliotekar og har trukket på deres faglighed i værket Grov konfækt, der kaster blik på de tre år i 1700-tallet, hvor J. F. Struensee afskaffede censuren og indførte trykkefriheden.

Ida Marie Hede 

er uddannet fra Forfatterskolen i 2008 og har ligeledes læst kunsthistorie på Københavns Universitet. Hede har gjort sig bemærket for sin eksperimenterende stil i tidligere udgivelser som Seancer, Det kemiske bryllup og Inferno og er nu igen aktuel med sin roman Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?

Klik her for at gå til Det Kongelige Biblioteks YouTube-kanal, hvor du kan se flere arrangementer (åbner i nyt vindue)

 

Materialer