Tror du på alt, hvad du læser? Spot Fake News

Af anr
09.05.19
Tror du på alt, hvad du læser? Bliver Fake News en kæmpe trussel under folketingsvalget?

Internettet og de sociale medier har gjort at nyheder kan sprede sig hurtigere og nå længere ud end nogen sinde før. På samme måde kan falske nyheder spredes, hvilket kan påvirke den politiske debat i forbindelse med en valgkamp. 
Brug din sunde fornuft, når du læser og deler nyheder på de sociale medier. Falske nyheder fremstår, som om de er reelle nyheder, men er oftest opdigtede, overdrevne, udokumenterede eller faktuelt forkerte. Formålet kan være at forsøge at fremme eller fordreje en bestemt politisk sag.

5 tip til dig, der vil undgå falske nyheder:

  1. Brug din kritiske sans.
  2. Vær opmærksom på, om artiklen, du læser, har en mærkelig url (internetadresse). Passer landekoden f.eks. med nyhedens afsender?
  3. Tjek kilden. Kender du mediet, og opfatter du det som troværdigt?
  4. Tjek, om andre medier har historien. Er det f.eks. en gammel historie, der er genbrugt, eller er mediet alene om en breaking news-historie?
  5. Tjek de kilder og citater, der bruges i artiklen. Er det væsentlige kilder?

Artikel om Fake News og påvirkningskampagner.

Læs artiklen om Fake News i Faktalink (log ind med dit cpr. nummer og din pinkode til biblioteket)

Spot Fake News - for DEMOKRATIETs skyld


Læs bogen "Den der råber lyver" . Bogen er skrevet af den digitale avis Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard. Den er udgivet bl.a. med støtte fra Danmarks Biblioteksforening og TrygFonden. Bogen er det nyeste element i Danmarks bibliotekers store Fake News-indsats.

Materialer