Illustration - bier og bistade

Vild med bier

Af anr
24.04.20
Mælkebøtter er guld for bier – måske skal du vente med at klippe dit græs for at give bierne bedre betingelser.

Læs en personlig beretning om, hvad det sige at være biavler . Hanne B. Larsen fra Knivholt Bilaug fortæller:

Da jeg startede som biavler, var det som om, at døren til naturen blev åbnet mere op. Jeg tænker nu meget på, hvilke træer, buske og planter, der gror i min have og i den natur, som jeg færdes i.
Hvordan er biodiversiteten på og omkring det dyrkede landskab og i den vilde natur. Hvilke insekter ser jeg?
Jeg tænker på, hvordan der kan skabes bedre mangfoldighed og vild natur på mine egne kvadratmeter. Til gavn for insekter, herunder vilde bier og selvfølgelig mine egne honningbier (herefter omtalt som bier).

Biavl rummer mange ahaoplevelser. Her kommer en:
Har du tænkt på sammenhængen mellem droner - de der tager flotte billeder af landskaber, og dronerne i et bistade -  altså hanbierne i et bistade?
Nej, vel? Her følger lidt forklaring.
I bifamilien findes der tre slags bier.  Én dronning, arbejderbier (hunbier) og droner (hanbier). Dronningen lægger æg, op til 2.000 per døgn. Arbejderbierne har mange funktioner i de 5 uger den, som voksen, lever om sommeren. Først som rengøringsbi, herefter ammebi, bygningsbi, pollenstamper, forarbejdningsbi og trækbi. For til sidst at ende som vagtbi, der ved hjælp af lugtesansen kontrollerer, at det kun er familien, der får adgang til boet.
Dronerne (hanbierne) lever 3-7 uger. Deres primære funktion er at parre sig med en dronning. Dronerne bliver opvartet af arbejderbier. En drones foderforbrug svarer til, hvad 5 arbejderbier kan slæbe ind på én dag. Dronerne lever det søde liv med opvartning og flyveture for at finde en dronning at parre sig med lige indtil den dag i august, hvor der ikke længere er brug for dem. Her bliver de bogstaveligt talt smidt ud af boet. Enten ved at de bliver nægtet adgang af vagtbierne, eller at de bliver stukket ihjel af arbejderbier inde i boet og fløjet ud herfra. En drone har ingen brod og er dermed forsvarsløs. Jeg har flere gange set det ske. Droneslaget, som det kaldes, ser ret drabeligt ud.
Lidt mere omkring dronerne (hanbierne); en drone er større og bredere end en arbejderbi og har nogle store øjne. Den er en stærk og udholdende flyver. Dronerne flyver hver dag ud - for at samles med droner fra andre stader i store dronesamlingspladser. Det kan tage op til 1 time og en flyvetur på 7 km for en drone at komme frem til en dronesamlingsplads. Hvordan dronerne finder sammen i disse droneskyer vides ikke. Sikkert er det dog, at når en ubefrugtet dronning kommer forbi, bliver den parret i gennemsnit med 17 forskellige droner. Herefter har dronningen befrugtede æg nok til de næste 4-5 år.

Kan du se sammenhængen mellem en drone og en dronebi? Dronen, der flyver flere kilometer, udstyret med f. eks. et kamera, og hanbien, der hver dag flyver den lange vej i godt vejr til dronesamlingspladserne.

Ja, biavl kan føre til ny viden - vidste du, at vi biavlere kan købe bidronninger med stamtavle? Og at en af Danmarks dygtige dronningeavlere bor i Gærum. Der er så mange spændende ting og viden knyttet til biavl, at det kan være svært at få en biavler til at stoppe med at tale om sin hobby.
I Frederikshavn har Knivholt Bilaug deres skolebigård på Knivholt, hvor der holdes begynderkursus fra februar til april, hvorefter man kan komme i skolebigården og få viden og i praksis se, hvordan man passer sine bistader. Du er altid velkommen til kontakte Knivholt Bilaug på Facebook eller  Knivholt Bilaugs hjemmeside.

Du kan også læse mere Dansk Biavlerforenings hjemmeside

Har du fået lyst til at vide mere om biavl eller endda læse en roman om bier, så kan du finde bøgerne på eReolen - se herunder:
 

Materialer