Læselyst

Legelyst skal give læselyst

Af anr
02.01.20
Læsehuler, bogklubber og læsevenner rykker fremover ind i fritidsordninger landet over, når 35 biblioteker i dag får 6,9 mio. kr. fra Kulturministeriet til nye initiativer, der skal vække læselysten hos børn. Et nyt projekt for børn i Frederikshavn Kommune er blandt modtagerne.

Glæde hos Bibliotek & Borgservice i Frederikshavn Kommune

” Vi ved, at børn skal inspireres og deres nysgerrighed pirres, hvis vi skal have vakt deres læselyst. Læsning skal ikke være en pligt, men skal mærkes, opleves og leges. Vi er derfor glade og stole over, at Kulturministeriet har valgt at støtte vores projekt, der skal være med til at højne litteraturens plads i børnenes hverdag”, fortæller centerchef Anette Ravnholt.

Læsefællesskaber både i huler og i skoven

35 biblioteker får i dag tilskud til projekter i hele landet, der skal give børn bedre mulighed for at møde litteratur i deres hverdag i skolernes fritidsordninger. Alle projekterne er en del af et koordineret nationalt udviklingsforløb.

I Frederikshavn skal litteraturen gøres levende med sjove, anderledes og fællesskabende læseuniverser i et tæt samarbejde mellem folkebibliotek og tre af kommunens skolefritidsordninger, henholdsvis i Aalbæk, Østervrå og Sæby. Blandt andet skal litteraturen og historieoplevelsen rykkes ud i skovbunden, hvor der skabes litterære naturskattejagter, der tager udgangspunkt i de bøger, billedbøger og tegneserier, som børnene læser sammen.

Kulturminister Rasmus Prehn, siger:
”Vi har et fælles ansvar for at få stimuleret vores børns læselyst. Derfor er det fantastisk, at vi nu får sat gang i 35 læselyst-projekter rundt om i hele landet. Jeg er sikker på, at vi kan åbne litteraturens forunderlige og fantastiske verden for børnene med disse projekter. Tak til biblioteker og skolefritidsordninger, der vil hjælpe med at bryde nye veje. Jeg er glad for, at vi med indsatsen skaber nye, stærke partnerskaber over hele landet mellem biblioteker og skolefritidsordninger. Det er de stærke, tværgående partnerskaber der skal til for, at vi får knækket koden til at styrke læselysten hos vores børn.”

Læselyst under pres

Kulturministeriet lancerede i november en læselystindsats, som skal være med til at løfte udfordringerne med børns dalende læselyst. Ifølge den internationale undersøgelse PIRLS fra 2016, så svarer kun 20 procent af de adspurgte danske skoleelever i 3. og 4. klasse, at de rigtig godt kan lide at læse. Samtidig konkluderer den danske undersøgelse ”Børns læsevaner 2017” blandt andet, at der kan ses en klar sammenhæng mellem børns øgede tidsforbrug online og mindre tid på fritidslæsning af bøger.

Om projektet i Frederikshavn Kommune

Projektet ”Den Levende Litteratur” af Bibliotek & Borgservice Frederikshavn Kommune vil foregå i tæt samarbejde med SFO’er i henholdsvis Aalbæk, Østervrå og Sæby. Projektet forventes at løbe fra aug. 2020 til juni 2021.

Baggrund om indsatsen

Læselystpuljen er en del af Kulturministeriets læselystindsats, hvis formål er at styrke børns læselyst og åbne op for sociale læsefællesskaber i skolernes fritidstilbud. Der uddeles i alt 6,8 mio. kr. til projekter fordelt over hele landet. Ud over puljen igangsættes der i 2020 en kortlægning af allerede eksisterende indsatser og projekter med fokus på børns læselyst.

Yderligere oplysninger:

Kulturministeriet pressetelefon: 22 76 51 16

Centerchef Anette Ravnholt: 26 15 68 64