Til dig, der er på vej på barsel

Er du klar til, at to bliver til tre? Og på hvad dine nye rolle som mor eller far bliver?

Af Jette Morratz Christensen

Vi har samlet nogle bøger, der kan give dig gode råd med på vejen. 
 

"Græd ikke over spildt mælk" af Julie Lillelund Langer

Alt det, du gerne vil vide om amning. Da Julie Lillelund Langer blev mor, så hun frem til ren babylykke og hyggelige ammestunder, hvor mælken flød, og alle var glade. I stedet blev de første måneder præget af smerter, indlæggelser, afmagt og tårer.

En blanding af personlige beretninger og viden fra fagfolk giver læseren viden om alle aspekter af amning - både de svære og de lette. Henvender sig til alle vordende mødre.
 

"10 centimeter" af Tina Winther

Guide til hvordan man sammen med sin partner på bedste vis kan forberede sig på en kommende fødsel. Om forskellige lindrende teknikker til fødslen, som styrker fødselssamarbejdet mellem den gravide og hendes partner, bl.a. åndedræt, smertehåndtering, hormonelt fødselsarbejde og restitution inden fødslen. 
 

"Kroppen bliver mor" af Isa Kristina Kirk og Carla Ragnhild Kruse Bell

Om kvindekroppens mange synlige og ikke mindst usynlige forandringer i forbindelse med graviditet og fødsel. Bogen henvender sig til læsere, der søger videnskabeligt baseret information om alt fra strækmærker og hængebryster til humør, hormonernes funktion og udveksling af arvemateriale.
 

"9 måneders ubetinget" af Heino Hansen

Heino Hansen er bedst kendt som ham der komikeren, der får dig til at hyle af grin, når han skejer ud i Stormester eller når han brillierer i one-man-shows med selvironisk charme. Han har altid et skævt blik på verden og hverdagen, og så er han ikke bange for at udlevere og udstille sig selv.

I '9 måneders ubetinget – en fars graviditet' kan du uge for uge grine med, når Heino  fortæller om oplevelserne under konens første graviditet med alt hvad der hører til af drama, jordemoderbesøg, graviditetshjerne og andet godt.
 

"Politikens Graviditetsbog" af Lene Skou Jensen

Graviditetsbogen er et fantastisk opslagsværk, hvor du kan læse om alt, der sker og kan ske uge for uge under en graviditet. Den er guld værd, når du skal forstå, hvad der sker med din kones eller kærestes krop og med det lille barn i maven. Alene under ”K” finder du nyttig information om kost, kejsersnit og komplikationer og dertil kommer alt muligt andet nyttigt.

I kan også lege ”hvilken madvare er vores baby i denne uge”, inden I kigger i bogen - er den på størrelse med en vindrue eller en blomme i denne uge?

Når storken har afleveret baby, kan I skifte til "Politikens Babybog", som fortsætter med det, der værd at vide efter fødslen.
 

"Putteritualet" af Signe Ditlev Bihlets

En guide til alle småbørnsforældre om at skabe trygge rammer for barnets søvn med enkle ritualer. Forfatteren er sundhedsplejerske og selvstændig søvnvejleder, og når det kommer til at få junior til at sove, er hendes nøgleord er tryghed, gentagelse, forudsigelighed, tydelighed og tålmodighed.

Bogen indeholder dels viden om søvn, dels en lang række eksempler på putteritualer for børn i forskellige aldre samt forslag til, hvad man kan gøre, hvis det foreslåede ikke virker. Signe Ditlev Bihlets giver kort fortalt en grundig og empatisk tilgang til søvnritualet for børn fra 0-4 år.
 

"Hvad enhver far bør vide" af Thomas Skov

Da Thomas Skov skulle være far for første gang, manglede han en bog til fædre og så valgte at skrive en selv. Med lune og glimt i øjet fortæller han om op- og nedture, om hvad han gerne ville have vidst, inden han blev far, og hvad han gerne ville gøre anderledes.

Alle kapitler krydres med kommentarer og anekdoter fra Skovs facebookfædregruppe, og det fungerer ret godt. Det er befriende at høre om andre, som også har været nervøse, lidt paniske og som har følt sig både overvældet og underforberedt, og som alligevel har fået det til at fungere hen ad vejen. 
 

"Superbarn" af Maria Beadle og Anni Kirk

Det lyder måske en smule ambitiøst med titlen Superbarn, men bogen er virkelig nyttig som inspiration til, hvordan du gennem leg kan stimulere dit barns sanser og hjælpe dets motorik godt på vej.

Du får også en god beskrivelse af de forskellige faser, dit barn går gennem og en interessant forklaring på, hvilken effekt nogle af de ting vi nærmest instinktivt gør med de små, har.

Vidste du for eksempel, at titte-bøh-legen ud over at være sjovt og hyggeligt, også kan være med til at arbejde med den lilles separationsangst? Eller at du træner dit barns syn, når du leger flyvemaskine med skeen, når I spiser? 
 

"Fra mælkekind til madøre" af Signe Severin

Signe Severin guider dig trygt på vej med måltider til de yngste. Signe Severin er professionsbachelor i ernæring og sundhed - og så har hun den populære Instagram-profil: @karlas_koekken.

Her får du en indbydende babymad-bog, hvor man også sagtens kan bruge nogle af opskrifterne til større børn - og voksne. Der står desuden både portionsangivelser, holdbarhed og tidsangivelse ved størstedelen af opskrifterne.
 

"Min mave: en kærlig hånd til dig, der er gravid" af Josephine Kuhn, Nanna Elisabeth Hovgaard

Kan man teste for meget? Hvor mange gange er det i orden at ringe ind til fødemodtagelsen? Hvordan føles det at få et kejsersnit? Og hvad foregår der i det hele taget i hovedet på gravide? 

Personlig graviditetsbog med tanker og erfaringer fra to kvinders graviditet og 12 uger efter fødslen. For alle gravide (og måske deres partner).
 

"Smertefri fødsel" af Anja Bay

Om fødeteknikker til en aktiv fødsel uden angst og smerte. Med femtrins hjemmekursus, der består af kombinationsafspændinger, laborovejrtrækning, fokusvisualisering, presseteknik, samt information om kroppens hormoner og hvordan de påvirkes