80-året for Danmarks befrielse

Danmarks befrielse den 4. maj 1945 er et vendepunkt i historien og slutningen på et af de mørkeste kapitler i landets historie.

Af Annette Rugholt

Når vi markerer 4. maj i 2025, er det 80-året for befrielsen. Besættelsen, modstandskampen og befrielsen er hyppige temaer i den danske litteratur fra 1945 til i dag.

Den 4. maj markerer vi Danmarks Befrielse

Den 9. april 1940 blev Danmark besat, men den 5. maj 1945 var landet atter frit. Vi mindes de helte, der betalte den højeste pris for vores frihed.

Den 4. maj 1945 lød det glædelige budskab, og Danmark var igen frit.

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig." 

Vi tænder stearinlys i vinduerne som en markering af, at danskerne igen kunne ånde frit, rulle mørklægningsgardinerne op og sende lys fra dagligstuerne ud i mørket.

Litteraturen kaster lys over de mørke år

Allerede i 1943 havde litteraturen med Morten Nielsens Krigere uden Vaaben besættelsen og modstandskampen under behandling. En god snes år efter debuterede Tage Skou-Hansen med romanen De nøgne træer om en århusiansk modstandsgruppe, og fem år senere kom Hans Scherfigs Frydenholm om kommunisternes rolle i modstandskampen. 

I nyere tid har besættelsestiden fået en renæssance i litteraturen med en lang række romaner og fagbøger. Find bøgerne på biblioteket, og læs i skæret fra stearinlysene om de valg, håb og ofre, som formede Danmark.

Udstilling 

På Frederikshavn Bibliotek kan du opleve en udstilling under temaet ”Besat og befriet".
Udstillingen, som er lavet i samarbejde med Frederikshavn Stadsarkiv, belyser besættelsestiden, befrielsen og forholdene for de uønskede tyske flygtninge i kommunen efter 1945.