Børn

Børns læsehad: En udfordring i fokus

Nye undersøgelser om børns læsevaner viser, at færre børn nyder at læse. Faktisk taler man nu om et decideret "læsehad" blandt børn.

Af Iben Rosa Thrane Thomsen

Danmark i læsekrise

Børn og unges læseglæde er faldende, og vi står som samfund over for en stor udfordring.

Læsning bør dog ikke kun være forbeholdt skolen, og som forælder kan du spille en vigtig rolle. Her er nogle tips til, hvordan du kan fremme læsemotivation derhjemme.

Dekorativt
Foto: Bibliotek & Borgerservice, Frederikshavn Kommune

Danmark er midt i en læsekrise; kun hver syvende elev i 4. klasse kan rigtig godt lide at læse, og læseglæden falder signifikant med alderen ifølge en forundersøgelse om børn og unges læseglæde og læsekultur.

Samtidig viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, at næsten to tredjedele af landets kommuner har registreret et fald i karaktererne blandt 9. klasse-elever, når det gælder læsning. Frederikshavn Kommune tager desværre del i denne kedelige udvikling, hvor gennemsnitskarakteren i læsning er faldet fra 5,5 til 5,1, når man sammenligner skoleåret 2022/2023 med 2023/2024. Dette svarer til et fald på hele 7,7 procent.

Der er meget, man selv kan gøre som forældre for at styrke læsemotivationen hos sine børn. Her har vi samlet forskellige tips til, hvordan I kan vende læsekrisen hjemme.

 

Tips til at styrke læsemotivationen hos børn

  1. Lad læsestof være let tilgængeligt

    Hvor let er læsestoffet at få fat på i jeres hjem? Frasen "ude af øje, ude af sind" gælder også læsestof. Er jeres bøger gemt i et skab eller over børnehøjde, kan denne ekstra barriere gøre, at læsestoffet bliver glemt eller nedprioriteret til fordel for telefon eller iPad. Læg bøger og magasiner på sofabordet, sengebordet, børneværelset eller måske endda toilettet, og udstil bøger med forsiden fremad, som man gør på bibliotekerne. Når bøger er let tilgængelige og ser indbydende ud, frister de mere.

     

  2. Tal om hvilken værdi læsning skaber

    Mange ting bliver bare lettere, hvis man kan læse. Læsestærke unge har flere valgmuligheder, når det gælder uddannelse, og læsning kan gennem hele livet være en kilde til afslapning, underholdning og læring. Tag en snak med dit barn om, at læsning ikke kun drejer sig om at få gode karakterer i skolen, men at det også kan være en væsentlig kilde til livslang læring og vejen til et godt liv.

     

  3. Læsetid = hyggetid 

    Bekæmp den stigende konkurrence fra sociale medier og YouTube ved at skabe noget ekstra hygge omkring bøgerne. Giv læsningen en ekstra dimension af hygge ved at samles og læse i samme rum. Sæt jer til rette under et tæppe med snacks og rolig musik i baggrunden. En hyggelig atmosfære omkring læsningen kan gøre, at læsetid er noget at se frem til, som var det en filmaften. 
     

  4.  Vælg bøger ud fra interesse

    Er dit barn vild med dinosaurer, eller kan de godt lide at flette hår? Eller måske har I lige set filmen "Børnene fra Sølvgade"? Lån bøger om det, der understøtter de interesser, dit barn allerede har. Det vil skabe en stærkere motivation til at læse, hvis det er et emne, barnet finder interessant. 

     

  5. Højtlæsning med entusiasme

    Når du læser historier for dit barn, så vær ikke bleg for at vise din begejstring for historien. Giv karaktererne forskellige stemmer, indlev dig i historien og vis, at bogen er værd at blive begejstret over. En monoton og rolig oplæser er god, hvis man vil dysse børnene i søvn, men en levende fortæller skaber interesse for historien. 

     

  6. Snak om bøgerne med dialogisk læsning

    Snak med børnene om, hvad I læser, mens I læser. Hvad er meningen med historien? Hvad tror de, der sker næste gang? Hvad kunne betydningen være af tingene i bogen? Dialog om bøgerne skaber engagement og bidrager til børns fantasi, forestillingsevner, ordforråd og sproglige kompetencer.

     

  7. Vær et godt eksempel

    Ser dine børn dig læse, eller ser de en voksen, der ser ned i en skærm? Hvis dine børn ikke ser dig læse, er der mindre sandsynlighed for, at de ser det som en værdiskabende aktivitet, som de selv har lyst til at tage del i. Læsere skaber læsere - vis dit barn, at læsning er en aktivitet, der er værd at bruge tid på ved selv at læse.

     

  8. Tag på bibliotekseventyr

    Er I der, hvor bøgerne er? Biblioteket bugner med inspiration og andre læseglade mennesker. På biblioteket kan du og dit barn få inspiration til jeres læsning, og se, hvor vigtig læsning er for mange andre mennesker. Tag børnene med på biblioteket og lad dem selv vælge bøger. Det kan være motiverende selv at vælge bøger og ikke bare skulle læse noget, ens voksne har bestemt. 
     

BREAKING: Adrian løser læsekrisen!

Børnene har talt. De har for travlt til at læse! Fra den 15. januar kan du opleve "BREAKING: Adrian løser læsekrisen" på eReolen GO og på GOs YouTube-kanal. Adrians læsetricks er skabt direkte af idéer fra over 60 børn i 5. og 6. klasse, som har delt deres løsninger på, hvordan man får tid til at læse i en travl hverdag.

Vi ved, at børn gerne vil læse noget, andre børn har anbefalet. Derfor har en jury bestående af 20 børn udvalgt en række titler, som de kan anbefale andre børn at kaste sig over.

Hop ind på eReolen GO og find listen over anbefalede bøger og Adrians gode (og mindre gode) tips til, hvordan man kan få bedre tid til at læse, og hvordan man kan gøre læsesituationen ”brandvarm” 🔥

 

Foto: e-Reolen GO!