EM-optakt - varm op til slutrunden

Vi går en gigantisk sportssommer i møde. Vi lægger ud med EM i fodbold. Efter et skuffende VM i Qatar, er forventningerne store.

Af Jette Morratz Christensen

Ved seneste EM leverede det danske landshold en perlerække af pragtpræstationer. Du kan med fordel starte din EM-optakt med et lille tilbageblik til en fantastisk sommer. Har du lyst til at dykke ned i de magiske øjeblikke, så kan du i denne bog genopleve vores vej til Wembley i 2021. 

Har du styr på garderoben?

Ved seneste EM-slutrunde var det tydeligt, at fodbolden samlede en hel nation. Christian Eriksens kollaps i Parken blev startskuddet til en genrejsning både på banen og udenfor banen. Landsholdstrøjerne blev flået af hylderne, og det danske gadebillede var rødt og hvidt hele sommeren. Hummel havde produceret dobbelt så mange landsholdstrøjer som ved VM i Rusland, men det til trods, måtte der meldes udsolgt. Alle ville være en del af det røde og hvide fællesskab. 

Hummel har ry for at producere nogle fede trøjer med sans for detaljen. Ved seneste EM var lydbølgen fra nationalmelodien broderet ind i stoffet. I trøjen til kommende slutrunde er der indprintet navne på alle fodboldklubber i Danmark. Dette skal ses som en hyldest til breddeidrætten. De små fodboldklubber udklækker talenterne til fremtidens landshold. Måske husker du, at Hummel lancerede en kulsort landsholdstrøje inden VM i Qatar. Den skulle symbolisere et sørgebind. Trøjen var et politisk statement, der skulle sætte fokus på menneskerettigheder. 

Genoplev den største bedrift

Ubetinget står europamesterskabet i 1992 som landsholdets største bedrift. Er du ikke den store bogorm, men hungrer efter at genopleve EM-magi, så er denne prisbelønnede dokumentarfilm nok noget for dig. Holdet, og ikke mindst træneren, der gjorde det umulige, er en bedrift der er svær at overgå. Filmen giver dig gåsehud. 

De store stadions

Fodboldslutrunder handler i høj grad også om fede stadions, der danner rammen om unikke fodboldoplevelser. Coronakrisen er et vidnesbyrd om, at fodboldkampe på stadions uden tilskuere, er en trist affære. Heldigvis har vi et hav af fede stadions i hele verden. Europa er ingen undtagelse, og Tyskland som er vært for den kommende slutrunde, er leveringsdygtige i ikoniske stadions.

Kongen mistede tronen - Jesper Buch og Daniel Agger mistede en podieplads

Modemagasinet Euroman er kendt for at levere forsideportrætter af landets helte. Da Joakim Mæhle fra Østervrå indtog forsiden for år tilbage, var det et definitivt farvel til trone og podieplads for både Jesper Buch, Daniel Agger og Kong Frederik, der delte titlen som den sejeste forsidemand i bladets historie. Alle elsker Mæhle. 

Euroman er perfekt sommerhyggelæsning, og nyeste nummer leverer et portræt af ingen ringere end Rasmus Højlund. De folk, der begræder, at Ståle Solbakkens norske tropper er så pivringe, at de endnu engang frarøver os muligheden for at opleve Erling Haaland til en slutrunde, glemmer at Ramus Højlund også er en angriber fra allerøverste hylde. Højlund har evnerne til at gøre det onde ved enhver stor slutrundenation.  

Her får du lige et lille tip:

Trænerens ansvar

Til syvende og sidst er det vigtigt at fastslå, at når vi har talt om stadions, tøj og spillere, så er bolden rund. Derfor er det ubetinget træneren, der er den vigtigste brik. Det er Hjulmands tropper, der skal levere. Ansvaret for succes eller fiasko ligger ved træneren. At være leder for et landshold er et stort ansvar, og det kræver en dygtig træner at samle en hel nation. 

Vi ønsker dig en skøn fodboldsommer.

Oprindeligt skrevet af Christian Langelund Hansen ved Aalborg Bibliotekerne.